HET BEGIN

Het was in 1992 toen wij bij een begrafenis van mijn oma meerdere familieleden met de achternaam Stuij tegenkwamen. Eigenlijk kenden we die alleen maar van papier en/of horen zeggen. Eigenlijk te gek voor woorden dat je geen idee had wie je neven en nichten waren.

Het plan om elkaar wat beter te leren kennen werd geboren. Samen met een nicht uit Friesland hebben mijn vrouw en ik een familiedag georganiseerd. Deze dag is in de winter van 1993 gehouden bij Restaurant Napoleon in Rijsbergen. Vanuit heel Nederland kwamen Stuijen naar deze plaats. Maar liefst 125 directe familieleden waren aanwezig. Voor deze gelegenheid hadden wij de stamboom aan de wand opgehangen en heel veel foto's uitgeprint.

Voor eten en drinken was gezorgd en het werd een fantastische dag. Veel herinneringen opgehaald en contacten werden steviger. Dank zij een paar sponsors  binnen de familie konden we  terugzien op een dag met een gouden randje.

Thuisgekomen alles weer in mappen gedaan en de vraag wat nu kwam direct naar boven.  Mijn Friese nicht gaf aan dat ze het prachtig had gevonden en daar is het bij gebleven. 

Hoe verder?

Na enige tijd begon toch bij mijn vrouw en ik het gevoel terug te komen van we kunnen veel meer doen met de informatie. Weet je wat? We gaan alle mensen met de achternaam Stuij, Stuy, Stuije, Stui in kaart brengen. Dat hebben we geweten. Een gigantisch maar wel erg leuk karwei .

Alle adressen die we hadden werden aangeschreven en werd er om informatie gevraagd. Massaal werd gereageerd en we werden werkelijk bedolven onder fotomateriaal en andere informatie.

Alles werd door ons ingevoerd in een genealogieprogramma. Maar liefst 45 ordners waren nodig om alles een plekje te geven. We waren er echt bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig.

Op enig moment hadden we het idee dat we alle Stuijen in beeld hadden en werderom werd in 1997 besloten een familiedag te organiseren in het hart van de Alblasserwaard. De bakermat van alle Stuijen. Van heinden en verre kwamen Stuijen naar Brandwijk. We noemen behalve Nederland ook Belgié, Duitsland en zelfs de USA. 

Dat heeft wat voeten in aarde gehad het hele dorp stond op z'n kop. Ruim 200 Stuijen reisden af naar de polder en dat was een zware belasting voor de doorgaans smalle wegen daar.

Met behulp van onze kinderen en Nel Vermeulen-Stuij en Ans Stuij-Treffers is in café Boerenklaas in Brandwijk de familiedag opgezet. Van alle stamlijnen werd een reusachtige stamboom gemaakt van 40 meter lang en die hing op gezichtshoogte aan de wand. Iedere tak kreeg een kleur en de naamdragers uit de takken een button met dezelfde kleur als hun tak. Geweldig hoe je kon zien hoe men elkaar vond langs de wand. De spijker op z'n kop! Wat een succes.

Met Maarten Stuij op de achtergrond met zijn orgel en John Stuij als band pariodist zat de stemming er goed in. Zelf gaf ik een presentatie over het geslacht Stuij.

Er was ook een route uitgezet door de Alblasserwaard langs de boerderijen waar onze voorouders woonden en werkten. Aan het einde van de dag was er een heerlijk buffet en alle aanwezigen gingen huiswaarts met een fles wijn met het wapen van Stuij erop.

Een dag om nooit meer te vergeten.